Blogs

Krijg toch de pest!

Vorige week las ik in een boek dat over de middeleeuwen ging over de pest. Een paar weken daarvoor zag ik in twee verschillende series beelden over de pest tijdens de middeleeuwen. 

De pest kwam in grote epidemieën en pandemieën voor en nog steeds is de pest niet uitgeroeid. Gemiddeld stief 60% van de bevolking tijdens een pandemie. Tegenwoordig is het met antibiotica eenvoudig te behandelen.

Wat zo interessant was, was dat er op verschillende manieren gereageerd werd. Men wist toen nog niet dat ziekte veroorzaakt wordt door bacteriën en virussen en hoe deze overgedragen werden. Men zag het als een straf van God. Er waren steden die de deuren dicht deden om zo de ziekte buiten te houden. Zij hadden door dat ze de zieken apart moest houden van de gezonden. Toen was er al sprake van een lock-down. 

In andere steden gingen gelovigen de straat op om zichzelf te martelen in de hoop vergeving te krijgen van God. Dit waren massale bijeenkomsten om gezamenlijk te bidden, waarbij de ziekte alleen maar meer verspreidt werd.

In de middeleeuwen werden pestlijders in hun eigen woning geïsoleerd. Ze mochten alleen naar buiten als ze een witte vlag of stok droegen, zodat ze herkenbaar waren. In de 16e en 17e eeuw werden er pesthuizen gebouwd. Daar werden pestlijders naar toe gezonden zodat ze afgezonderd werden van de overige stadsbewoners. Dit huis werd altijd buiten de stadsmuren gebouwd. Toen had men door dat het effectiever was als deze mensen helemaal buiten de stad geïsoleerd werden. Er werd een pestmeester of snaveldokter aangesteld die de pestlijders verzorgde. De snaveldokter droeg speciale kleding die hem moest beschermen tegen de ziekte de kleding bestond uit een hoed, masker met kijkgaten, grote leren handschoenen, lange leren laarzen en een lange leren cape. Hij had een stok om de zieken te onderzoeken zonder ze aan te raken.

Helaas werden de patiënten er in een pesthuis eerder slechter dan beter van, vanwege de slechte hygiëne en verzorging.

Terug gekeken naar de moderne wereld waarin we zoveel kunnen genezen: voorkomen blijkt altijd beter! Goede hygiëne blijft broodnodig, zeker op plaatsen waar men dicht op elkaar leeft en zorghandelingen verricht. Persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen jezelf en anderen en isolatie kan echt noodzakelijk zijn om anderen te beschermen tegen besmettelijke ziektes, want deze blijken van elke tijd te zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *